Tips voor veilig gebruik:

Belangrijk om te weten:

 1. Plaats een losse sojakaars (votief) altijd in een passend glaasje of potje voordat u de kaars aansteekt. Sojawas smelt al tussen de 43.9 graden C en 54.4 graden C. Het glaasje zorgt ervoor dat de sojawas niet op uw tafel zal lekken.
 2. Wanneer u een sojakaars voor de eerste keer aansteekt, onthoudt de kaars hoever het gesmolten is. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar voor de beste resultaten en het langst plezier van uw sojakaars is het belangrijk dat u de hele bovenkant rondom laat smelten voordat u de kaars uitblaast. Dit voorkomt dat de sojakaars een tunnel produceert in het midden en er rondom een rand blijft staan.
 3. Indien u een te groot glas gebruikt om de sojakaars in te zetten, zal de lont niet groot genoeg zijn om de hele kaars te verhitten en zal er een tunnel ontstaan.
 4. Wij raden u aan het lontje af te knippen op 0,5 - 0,6 cm voordat u de kaars weer aansteekt. Dit verlengt de brandduur van de kaars en zal deze mooier gaan branden.
 5. Gemorste sojawas is makkelijk te verwijderen met water en evt. zeep. Ook meubels, textiel en de potjes zijn makkelijk schoon te maken.
 6. Sojakaarsen zijn gemaakt van sojaboon-olie en wordt al bij een lage temperatuur vloeibaar. Er zijn verschillende soorten sojawas. Sojawas met het laagste smeltpunt (43.9 graden C) wordt niet heet en kan daarom ook gebruikt worden bij massages.

 

Veiligheidstips:

 • Zet de kaars op een beschermd, hittebestendig oppervlak op een viltje of onderzettertje. Het potje/glaasje kan heet worden door het vlammetje ondanks dat de was niet heet wordt.
 • Geen stukjes lont, lucifers of andere afval in de was laten liggen.
 • Voorkom tocht en andere trillingen.
 • De kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren houden.
 • Nooit de kaars zonder toezicht laten branden.
 • Zet een kaars nooit op of in de buurt van iets wat vlam kan vatten. Het beste resultaat krijgt u als u de kaars niet langer dan 3-4 uur achter elkaar laten branden.
 • Een deksel nooit gebruiken om de kaars uit te maken. Blaas gewoon de kaars uit en doe dan de deksel op het potje.
 • Zet de sojakaars niet in de zon of boven de verwarming en niet in de auto laten liggen bij warm weer. Hij kan dan gaan smelten.

 

Handig om te weten:

 • Onze sojakaarsen zijn geheel natuurlijk. Sommige sojakaars fabrikanten zullen je laten geloven dat soja kaarsen 100% natuurlijk zijn, hoewel ze kleurstof en synthetische geur-olie toevoegen bij hun sojakaarsen. Een sojakaars is 100% natuurlijk als er geen kleurstof toegevoegd is en er alleen gebruik wordt gemaakt van pure essentiële oliën voor de geur, of geheel zonder kleur- en geurstof.
 • De lonten die wij gebruiken zijn absoluut! loodvrij. We gebruiken alleen natuurlijke katoenen lonten in al onze kaarsen. Geen lood ... geen zink ... geen metalen van welke aard dan ook!
 • Sojakaarsen produceren veel minder roet. Geen enkele kaars is geheel roet vrij, dit komt door de lont. Soja kaarsen produceren echter GEEN GIFTIG PETRO roet. Dit is roet wat komt van op petroleum gebaseerde kaarsen (paraffine). Deze bevatten veel gifstoffen waaronder benzeen. U dient de lont indien nodig bij te knippen op een lengte van 10 mm voordat u de kaars weer aan wilt steken (dit geldt voornamelijk voor de dikkere lonten). Het zal voorkomen dat de kaars toch een beetje (niet giftige!) roet afgeeft in het potje. Met de juiste lontlengte zal de kaars mooier branden.
 • Aan het eind van een lontje dat gebrand heeft ontstaan een ‘zwarte bobbel’. Dit wordt een ‘paddestoel’ genoemd. Het is eigenlijk gekoold lont en komt vaak voor bij geurkaarsen. Het is belangrijk dat u deze ‘paddestoel’ eraf knipt voordat u de kaars weer aansteekt om roet in uw potje te voorkomen.
 • Je zult soms witte vlakjes vinden op uw soja kaarsen. Dit noemen we ‘frosting’. Het komt het vaakst voor bij de donkere kleuren. Het is een reactie op de warme was die gesmolten wordt en dan stolt. Het is ook vaak te zien op chocoladerepen. Het is een van de unieke eigenschappen van soja was. Het heeft geen invloed op uw kaars op geen enkele manier! U zult verschillen merken bij temperatuur veranderingen van de seizoenen en als de kaars wordt gebrand.
 • Onze sojakaarsen zijn 100% handgemaakt. Elke kaars wordt apart met de hand gegoten. Met veel zorg en liefde!
 • Het geurbereik van een geurkaars is afhaneklijk van de maat van de kaars en de grote van de ruimte waarin de kaars brandt. Normaal gesproken zijn kleine geurkaarsen beter geschikt voor kleine ruimtes. Hoe groter de kaars hoe verder de geur zal komen. De geur verspreiding wordt veroorzaakt door de "poel" (het gesmolten deel). Hoe groter de poel, hoe meer geur verspreid wordt. Natuurlijk zijn hierop uitzonderingen. Sommige geuren zijn zo sterk en intens dat zelfs als de kaars in een klein tinnetje zit, deze een grotere ruimte kan vullen met zijn geur.

 

Gebruik altijd een passende lont volgens ondersstaande tabel.

 

Let op: de doorsnede van het glas bepaald de dikte van het lont! 

Geschikt voor doorsnede tot:

Gebruik bij potjes/glaasjes die op de website staan:

Lont AA 25 mm  
Lont A 40 mm Waxinelichtje
Lont B 50 mm  
Lont C 55 mm
Votief en hexagonaal glaasje *)
Lont D 60 mm Blikje en Votief met veel kleur
Lont E 65 mm Weckpotje
Lont F 70 mm  
Lont G 75 mm  
Lont H 80 mm  
Lont I 85 mm  

 


*) lont C wordt gebruikt voor een votief normaal geur en kleur en geplaatst wordt in een passend glaasje. Heeft uw  votief heel veel kleur dan is het beter om lont D te gebruiken.


Mocht u niet de informatie vinden die u zoekt,  neem dan gerust contact met ons op via info@sojakaarsen.nl